Support

Akeeba Backup for Joomla!

#8952 – Backup fails with 3.3.1

Posted in ‘Akeeba Backup for Joomla!’
This is a public ticket. Everybody will be able to see its contents. Do not include usernames, passwords or any other sensitive information.
Sunday, 24 July 2011 04:52 CDT
user5216
Hi

I am getting back failure> i have tried setting conif both auto and manually it failed each time. I have not founf a solution on forums that I has read. Your help please error log attached
Sunday, 24 July 2011 05:11 CDT
user5216
Sorry should have added that I have the following error AJAX Error / Internal Server Error 500 when Akeeba Backup which I understood that 3.3.1 should fix Thanks for your help transco
Sunday, 24 July 2011 10:31 CDT
nicholas
The bug fixed in 3.3.1 had to do with quota processing. Your backup never even reached that point. Please. the following configuration settings:

Minimum execution time: 5 seconds
Maximum execution time: 3 seconds (yes, it's less thatn the minimum, I mean it, it's not a typo)
Runtime bias: 80%

If this fails, please try following all of our troubleshooting instructions. If that fails too, please tell me which instructions you followed and post your new log file so that I can provide further assistance.

Thank you!


Nicholas K. Dionysopoulos

Lead Developer and Director



🇬🇷Greek: native

🇬🇧English: excellent

🇫🇷French: basic



Please keep in mind my timezone and cultural differences when reading my replies. Thank you!



Sunday, 24 July 2011 13:47 CDT
user5216
Hi Nicolas,

Thanks for coming back on this. I have two sites running on one,com. I have tried 3.3.1 on the other site on onecom. I followed the one.com instructions,from the guide. I attached the log file from this run for your info.

For interest I moved the first site reported above onto rel 3.2.3 and it worked wtj the settings you mentioned above. I then reinstalled 3.3.1 and it dropped out as before.
Sunday, 24 July 2011 16:27 CDT
nicholas
Hm... The problem I can see is that Akeeba Backup is running very fast on this server which leads it to consume a lot of CPU resources and your host is killing it. The instructions for one.com users where provided for one.com, but it seems that the newer versions of Akeeba Backup are faster than it predecessor. Despite the one.com instructions, please set the following options:
  • Logging Level: Only errors (however, if the backup still fails, you must switch it back to All Information and Debug and try taking a new backup before posting us your log file)
  • Click the Configure button in the Archiver Engine and set the "Part size for split archives" to 127Mb or less.
  • Minimum execution time: 5 seconds
  • Maximum execution time: 3 seconds (the maximum is lower than the minimum, it is not a typo; make sure that you have set it correctly, even if it seems counter-intuitive)
  • Execution time bias: 50%


This should cause Akeeba Backup to run each backup step for 1.5-2 seconds and "sleep" (do nothing) another 3 seconds, essentially dropping the CPU usage dramatically.

If that still fails, try lowering the maximum execution time to 2 seconds and, if it still fails, to 1 second. At this point, the backup should be dead slow and the CPU usage should drop to minimum. Hopefully, that will be enough.


Nicholas K. Dionysopoulos

Lead Developer and Director



🇬🇷Greek: native

🇬🇧English: excellent

🇫🇷French: basic



Please keep in mind my timezone and cultural differences when reading my replies. Thank you!



Monday, 25 July 2011 03:37 CDT
user5216
Goodmorning Nicholas,

Well tried the setting you gave me. First time it would not even start process. I tried again, same settings, it started but failed as previously stated in earlier posts. This last time it did not start. Ome.com tell me today that will have a during the night 25/26 Jul, so maybe thay have aproblem also.
I attach the error log
Thanks for your response and help

John
Monday, 25 July 2011 06:33 CDT
nicholas
After your host's update, please send me a Personal Message with the URL to your site, Super Administrator username/password and a link back to this thread. I will log in to your site and try different settings so that I can figure out what the optimal settings are for this particular server.


Nicholas K. Dionysopoulos

Lead Developer and Director



🇬🇷Greek: native

🇬🇧English: excellent

🇫🇷French: basic



Please keep in mind my timezone and cultural differences when reading my replies. Thank you!



Monday, 25 July 2011 11:51 CDT
user5216
Hi Nicholas,
I tried various configs and none worked. Something told me to use Firefox, already installed, and guess, it all works just fine. I am IE9 32bit, also tried 64bit, and I had tried changing compatibility, with the same result.In fact I found I could not save/close global Config on jml1.7 using IE... work that as a separate issue but all works with Firefox.

I attach the log file for your information.
I will keep you posted after I have made more tests in IE and after One.com have done their upgrade. Thanks for your support

John
Monday, 25 July 2011 12:03 CDT
nicholas
Regarding Internet Explorer, I am aware that the configuration page does not work on Internet Explorer 8 and earlier. It does work on Internet Explorer 9 and all other major browsers (tested on Windows 7 Home Premium 64-bit with the 64-bit and fully updated version of IE9 against Akeeba Backup 3.3.1 on Joomla! 1.5.23, 1.6.5 and 1.7.0 running on a live server).

OK, back to your log file. According to this log file, the backup is complete, as noted in these log lines:
DEBUG |110725 16:33:56|Kettenrad :: Just finished

DEBUG |110725 16:33:56|*** Batching of engine steps finished. I will now return control to the caller.

DEBUG |110725 16:33:56|Sleeping for 2975.105047226 msec, using usleep()

DEBUG |110725 16:33:59|Will not save a finished Kettenrad instance

(Kettenrad is the code name of Akeeba Engine 4, the backup engine powering Akeeba Backup 3.x).

If you still get an AJAX error, I'd like to take a look at your site once one.com has finished their upgrades.

Thank you!




Nicholas K. Dionysopoulos

Lead Developer and Director



🇬🇷Greek: native

🇬🇧English: excellent

🇫🇷French: basic



Please keep in mind my timezone and cultural differences when reading my replies. Thank you!



Tuesday, 26 July 2011 03:11 CDT
user5216
Hello Nicholas,
First I reinstalled IE9 and run backup this morning with recommended one.com settings. All worked just fine. I have attached the logfile for your info, but I had no errors.

Separate point, I still cannot save Global Config with IE9 only FF
Thanks for your support
John
Tuesday, 26 July 2011 06:53 CDT
nicholas
OK, that's good! It means that we nailed the correct settings :)

Regarding Internet Explorer 9, please note that I am aware of some compatibility issues with various versions of Internet Explorer. It seems that they only happen when using Joomla! 1.7 and have nothing to do with our Javascript code; it's Joomla!'s core Javascript code throwing an error which prevents our Javascript from working. In those cases, I strongly suggest using Google Chrome. It's by far the most stable and fastest browser on the market at this moment.


Nicholas K. Dionysopoulos

Lead Developer and Director



🇬🇷Greek: native

🇬🇧English: excellent

🇫🇷French: basic



Please keep in mind my timezone and cultural differences when reading my replies. Thank you!



Tuesday, 26 July 2011 08:04 CDT
user5216

Thanks for the info on browser.
I really like Joomla especially 1.7.
Thanks again for the support John
Tuesday, 26 July 2011 08:07 CDT
nicholas
You're welcome! It's a pleasure being able to help :)


Nicholas K. Dionysopoulos

Lead Developer and Director



🇬🇷Greek: native

🇬🇧English: excellent

🇫🇷French: basic



Please keep in mind my timezone and cultural differences when reading my replies. Thank you!



This ticket is closed, therefore read-only. You can no longer reply to it. If you need to provide more information, please open a new ticket and mention this ticket's number.

Support Information

Working hours: Typically we work Monday to Friday, 9am to 7pm Cyprus timezone (EEST). Support is provided by the same developers writing the software, all of which live in Europe. You can still file tickets, but we cannot respond to them, outside of our working hours.

Support policy: We would like to kindly inform you that when using our support you have already agreed to the Support Policy which is part of our Terms of Service. Thank you for your understanding and for helping us help you!